Milli Kahraman
Cemil Nardalı Konağı

Tamamlanan Proje
0
DEVAM EDEN PROJE
0
PLANLANAN PROJE
0
KATILIMCI
0 +

Ödüllü Fikir Maratonu

Şeyh Cemil Nardalı Konağı, Adana’nın asırlık kültür mirası yapılarından biri. Milli mücadele yıllarında karargah ve cephane olarak kullanılan konak bu süreçte yöre halkının barınma ve korunma ihtiyaçlarını sağlamıştı. Geçtiğimiz yıllarda Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek müze haline getirilen konaktaki ziyaretçi deneyimini ve tanıtımını hep birlikte ortak akıl ile geliştirmek istiyoruz. Bu amaçla ödüllü bir fikir maratonu düzenliyoruz. Sen de yaratıcı ve etkili fikirlerinle katılabilirsin!

Son Katılım Tarihi ve Saati: 22 Kasım 2022, 23:59

Nasıl Bir Tanıtım?

Şeyh Cemil Nardalı Konağı'nın bilinirliğini artıracak, Adana ve dışından gelen ziyaretçilerin dikkatini çekecek nasıl bir tanıtım kampanyası düzenlenebilir?

Hangi Yeni Nesil Etkileşim Araçları?

Şeyh Cemil Nardalı Konağını gezenleri daha iyi bilgilendirmek ve hafızalarında yer etmek için ne tür etkileşimli araçlar kullanılabilir? Etkili ama aynı zamanda ekonomik çözümler arıyoruz.

Ne Tür Etkinlikler?

Şeyh Cemil Nardalı Konağının geleneksel bir müzenin ötesinde hareketli, yaşayan ve ziyaretçileriyle bağ kuran bir mekan olarak hayal ediyoruz. Sence Konak ve bahçesinde ne tür etkinlikler düzenlenebilir?

Ödül Bisiklet

Maraton sonunda Adana Büyükşehir Belediyesi Seçici Kurulunun en etkili bulduğu 3 fikir bisiklet ile ödüllendiriliyor. Kazanabilmek için katılımcıların 3 yarışmaya da fikir vererek maratonu tamamlamaları gerekiyor.

Sıkça Sorulan Sorular

Projede istenen konuyla ilgili düşünceni en iyi anlatan ve okuyana ilham veren kısa bir metin. En fazla 600 karakterlik (yaklaşık 80 kelime). Yazarken mümkün olabildiğince düzgün bir Türkçe kullanmanı ve kısaltmalardan kaçınmanı rica ediyoruz.

Aklına hemen bir fikir gelmiyorsa, projeye arkadaşlarını davet edebilirsin. Hem böylelikle ekstra bir fikir verme hakkın doğar. Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ilgili proje ekranında ‘Grup Oluştur’ seçeneğini tıkla ve davet etmek istediğin kişileri seç.

Fikirlerini sadece grup arkadaşların ve Seçici Kurul görebilir.

Seçici Kurul projeyi düzenleyen kurum ve proje konusundaki uzman kişilerden oluşur. Kazanan fikirler duyurulurken Seçici Kurul’un kimlerden oluştuğu da belirtilir.

Projelerde en yaratıcı ve ilham verici fikirler anonim olarak seçilir ve ödüllendirilir.

Kazananlar, proje sahibi kurum tarafından projede belirtilen alanda (web sitesi, sosyal medya hesapları) duyurulur.

Şeyh Cemil Nardalı Kimdir?

Şeyh Cemil Nardalı, Adana’nın Akkapı Mahallesi’nde 1875 yılında dünyaya geldi. Babası geniş kitlelerin saygı duyduğu
Molla Mesud Efendi idi.

Milli Mücadele yıllarında Müfrezesi ile Güney Cephesi Komutanı Sinan Tekelioğlu’nun yanında görev yaptı. Fransız ve Ermenileri Adana’nın güneyine sokmadı. Bu müfrezeye daha sonra Özbek Türkleri de katıldı.”Kaç Kaç” faciası zamanında işgalcilerin toplu imha planlarını bozdu. Savunmasız halk üzerine havadan ve karadan açılan ateş sonucu çoluk, çocuk, yaşlı sığınacak bir yer aradıklarında Şeyh Cemil Nardalı, onları koruma kanatlarının içine aldı.Bugün Akkapı’da bulunan Nardalı Konağı, Milli Mücadele yıllarında bir karargâh ve silâh deposuydu.
Şeyh Cemil Nardalı’nın komutasındaki Obalar Müfrezesi, tüm çevreyi kontrol altına alarak, Adana’dan Toroslara sığınan Türklere bir güvenlik koridoru oluşturdu.

Adana’nın Düşman işgalinden Kurtuluş’unda çok önemli bir rol oynayan Şeyh Cemil Nardalı’nın Karargâh olan evi binlerce Adanalının konakladığı, karnını doyurup ihtiyaçlarını giderdiği bir sığınma evi oldu. Adanalıların hiçbir zaman unutmadığı bu büyük Milli Mücadele Kahramanı, Mustafa Kemal Atatürk ve Sinan Tekelioğlu’nun da takdirlerini kazandı. Nar çubuklarıyla işkence görerek öldürülen aile üyelerinin anısına Soyadı Kanunu çıktığında kendisine NARDALI soyadı verildi.

Çok sevdiği Atasının ölümünün 17. Yılına rastlayan 10 Kasım 1955 günü hayata gözlerini kapadığında binlerce Adanalı ile birlikte komutanı Sinan Tekelioğlu’nun omuzlarında dualarla ebediyete uğurlandı.

Proje Bilgileri

Proje Yöneticisi: Şehircilik Atölyesi

Proje Koordinatörü: İpek Sabah Aynal

Proje Mimarı: Bekir Arslan, Meltem Menteş

Konak Görselleri

Konum

Paylaşın:

Önceki Proje
Sonraki Proje